top of page

Hästarna tar över på Skoklosters slott

Hästen har alltid haft en självklar plats på Skoklosters slott – utan den klarade man sig inte. Helgen den 14-15 maj uppmärksammas de ädla springarna lite extra med nördiga hästvisningar, träning i akademisk ridkonst, käpphästtävlingar och ponnyridning.


I Skoklosters slott kan man träffa på den uppstoppade stridshästen Andalus, och hästarnas betydelse och närvaro märks på många olika sätt i samlingarna. I grevens förmak hänger ett maffigt ryttarporträtt på Carl Gustav Wrangel där hans häst utför en terre á terre - en sorts galopp som användes i strid till häst från 1600-talets ridläror. Wrangel blev drillad av en stallmästare och hämtade kunskap från hästböckerna i biblioteket, som Frederico Grisone och Antoine de Pluvinels ridläror.

- Under den här tiden användes hästen vid strid på slagfältet och då behövde den vara stark och kunna en massa saker – som att vända på en femöring eller utföra olika språng för att skydda sin fältherre från skador, berättar Lotta Lindley, slottsfogde på Skoklosters slott och medlem i ridgruppen Riding Sisters by Choice.

Hovdamer till häst

Under hästhelgen den 14-15 maj kommer ridgruppen att publikt träna på ett program i slottsparken, iklädda dräkter som ryttarna själva har sytt. Förlagan till dräkterna kommer från ryttarporträtt av Ludvig den XVI:s hovdamer och som finns i slottets samlingar. Riding Sisters by Choice tränar också tillsammans med Camilla Frisell som håller en clinic i akademisk ridkonst – alltså den ridlära som greve Wrangel utövade för över 350 år sedan. Clinicen är öppen för besökare.

- Alla kan träna sin häst i akademisk ridkonst och den är till för alla slags hästraser. Det är en skonsam träningsform som sätter hästen i fokus med syfte att göra den stark och smidig, säger Lotta Lindley.

Wrangelbarnen inspirerar

Under 1600-talet blev Carl Gustav Wrangels barn inspirerade av sin fars hästkunskaper och de red tillsammans. På en målning som finns i slottet sitter det syskon på både ponny och käpphäst.

- Det inspirerade oss och genomsyrar vår barnverksamhet i år, säger Lotta Lindley.

Under hästhelgen kan barnen låna käpphästar eller ta med sina egna älsklingar och vara med i en käpphästtävling med hinder. Björnbo 4H-gård erbjuder ponnyridning och turer med häst och vagn.

Bjöd hästarna på vin

Det kommer också att hållas nördiga hästvisningar. Konservator och hästfantast Ann Hallström tar med besökarna på en guidad tur till Brahe-Bielkes sadelkammare under lördagen. Där finns bland annat sadlar broderade med guld- och silvertråd, rustning för häst och en stigbygel som sägs ha tillhört Drottning Kristina. I slottet finns stora hästportätt som en gång hängt ovanför spiltorna i greve Nils Bielkes lyxiga stall på Salsta slott. Bielke som älskade sina hästar och lät tvätta dem med dyrbara tvålar - och bjöd dem på vin.

***

Hästar i konsten och konstiga hästar När: 14-15 maj kl 11-16.00

Program lördag 14 maj

Klockan 11-16 Käpphästtävling kl 12-13. Gratis anmälan på plats. Turer med häst och vagn och ponnyridning.

Vad är Akademisk Ridkonst?

Camilla Frisell berättar och förklara i en clinic med Riding Sisters by Choice. Efteråt finns möjlighet att ställa frågor till Camilla. Klockan 13:15-13:45 Klockan 14:00-14:30

Visning: Ridkonst och Hästar i Skoklosters slott

Klockan 12.00 och 15.00 Pris: 120 kronor. Biljetter köpes i slottets entré. Max 15 personer per visning.

Program Söndag 15 maj

Klockan 13-15 Riding Sisters by Choice tränar i slottsparken.

Klockan 11-16 Käpphästtävling kl 12-13. Gratis anmälan på plats. Turer med häst och vagn och ponnyridning.

Övriga öppettider i maj: Helgöppet hela maj kl 11-16. Se www.skoklostersslott.se för mer information.164 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page