top of page

Helgöppet i maj på Skoklosters Slott
Våren har kommit till Skokloster och vi öppnar för besök alla helger i maj. Vi erbjuder visningar, föreläsningar och aktiviteter.

Datum och tider

 • Lördag 4 maj - söndag 5 maj, klockan 11.00-16.00

 • Torsdag 9 maj (Kristi himmelfärdsdag)- söndag 12 maj, klockan 11.00-16.00

 • Lördag 18 maj - söndag 19 maj, klockan 11.00-16.00

 • Lördag 25 maj - söndag 26 maj, klockan 11.00-16.00

Entré och biljetter

Vuxna: 120 kronorBarn upp till 19 år: Fri entréVisning: 170 kronor inklusive entréavgiftTemavisning: 245 kronor (inklusive kaffe och slottsbulle)Digitala föredrag: 100 kronor

Foto: Ola Myrin, Skoklosters slott/SHM.

4–5 MAJ, 9–12 MAJ, 18–19 MAJ OCH 25–26 MAJ KLOCKAN 11.00-16.00

Guidade slottsvisningar

Upptäck spektakulära rum där familjen Wrangel, Brahe och von Essen levde. Här finns möbler, tapeter och målningar som alla bär på en historia.

Visningarna erbjuds följande tider:

 • Klockan 11.15

 • Klockan 11.45

 • Klockan 12.15

 • Klockan 13.15

 • Klockan 13.45

 • Klockan 14.15

 • Klockan 14.45

 • Klockan 15.15

Visning på engelska

Under lördagar och söndagar i maj erbjuder vi guidade slottsvisningar på engelska klockan 12.45.

Biljetterna till visningarna köps på plats och kan inte förbokas.

Foto: Samuel Voigt Lind, Skoklosters slott/SHM.

UTSTÄLLNINGVISAS UNDER HELGER I MAJ OCH SOMMAREN 2024

Slottsfruar och klostersystrar

I närmare 750 år har kvinnor verkat, haft inflytande och tagit ansvar på Skokloster. Från den slutna kvinnovärlden bakom klostermurar i det medeltida klostret till slottsfruarnas insatser ända fram till 1960-talet. Med utställningens fokus på teman som äktenskapets betydelse, socialt ansvarstagande, ledarskap och sökande efter nya kvinnoroller följer vi i spåren av de kvinnor som levt och verkat på Skokloster.

TEMAVISNINGTORSDAG 9 MAJ KLOCKAN 10.00

Visning i utställningen!

Temavisning om utställningen Slottsfruar och klostersystrar. Unikt tillfälle att se utställningen tillsammans med de intendenter och historiker som arbetat med utställningen. De har fördjupat sig i de generationer av kvinnor som verkat i Skoklosters slott, från 1600-tal till 1900-tal, och presenterar ett antal fascinerande livsöden.

Medverkande:

 • Annika Williams, avdelningschef Lärande och samlingar vid Länsmuseet Gävleborg och tidigare intendent vid avdelningen Samlingar och forskning på Statens historiska museer.

 • Inger Olovsson, intendent Skoklosters slotts samlingar vid Statens historiska museer.

 • Barbro Bursell, tidigare överintendent vid Livrustkammaren Skoklosters slott och Stiftelsen Hallwylska museet.

Foto: Helena Bonnevier, Skoklosters slott/SHM.

TEMAVISNINGSÖNDAG 5 MAJ KLOCKAN 13.00

Vind och verktyg

Följ med upp på slottsvinden där vi kan se hela takkonstruktionen på nära håll. Slottsfogden berättar om den stora takrestaureringen, 2009–2016. I svarvkammaren finns det fler svarvstål än du någonsin sett! Carl Gustaf Wrangel köpte en mängd verktyg till slottets bygge. Vi tittar närmare på den unika verktygssamling från 1600-talet som använts fram till våra dagar. Temavisning av slottets vind och verktyg med slottsfogden Lotta Lindley. I biljettpriset ingår entré till slottet samt kaffe och slottsbulle i Slottscaféet efter visningen.

Fotomontage: Emma Ågrahn, Skoklosters slott/SHM.

DIGITALT FÖREDRAGTORSDAG 16 MAJ KLOCKAN 17.30

Kungagunstlingen Magnus Brahe

Skoklosters slott är ett resultat av adelns makt under den svenska stormaktstiden. Slottet är därför en del av SVT:s storsatsning på tv-programmet Historien om Sverige. Under våren 2024 erbjuder vi digitala föreläsningar, "Samtidigt på Skoklosters slott" kopplat till serien. Kungagunstlingen Magnus Brahe - Sängkammarregementet sett inifrån. 

Magnus Brahe (1790-1844) vigde sitt liv åt att verka i händelsernas centrum. Han blev Karl XIV Johans rådgivare, tolk och vän från det att den före detta marskalk Bernadotte kom till Sverige 1810. När han blev kung pratades det till och med om ”Braheväldet”. Samtidigt var Excellensen Brahe en engagerad slottsägare och genomförde stora inredningsarbeten i Skoklosters slott, vilket syns än idag. Med Petri Tigercrona, intendent på Skoklosters slott.

Foto: Jens Mohr, Skoklosters slott/SHM.

TEMAVISNING26 MAJ KLOCKAN 13.00

Textilier i Skoklosters slotts samlingar

Vävda tapeter – vackert och värmande! Senaste mode under 1600-talet var vävda tapeter med bildmotiv. Tapeterna var mycket dyrbara och placerades i de mest statusfyllda rummen. De flesta tapeterna ingår i sviter där flera tapeter tillsammans berättar en historia, till exempel från Bibeln eller om Alexander den stores liv. Se flera av slottets vackert vävda tapeter och lyssna till historien bakom dem.

Ett stort och välfyllt linneförråd ingick självklart i en slottsmiljö under 1600-talet. Vi slår även upp dörrarna till linneskåpen, här ligger linnet vitt, glänsande, hopvikt och placerat i travar. Dukar och servetter för det dukade bordet, lakan och örngott för den bäddade sängen liksom handdukar i mängd. Här finns linne från 1600-talet och fram till 1900-talets början, inköpt av slottets olika ägare. Linneförrådet innehåller exklusiv linnedamast men också vardagslinne i enklare tekniker och kvaliteter.

Temavisningen leds av Inger Olovsson som är intendent för Skoklosters slotts samlingar.

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page