top of page

Sommarsäsong på slottet

Uppdaterat: 1 juli 2022

Välkommen till Skoklosters slott i sommar. Vi har öppet mellan 1 juni och 31 augusti klockan 11-17. Det är fri entré att besöka slottsparken och slottets bottenvåning.

Sommarens utställning: Slottsfruar och klostersystrar

Utställningen öppnar 22 juni 2022 klockan 15

I år är det 400 år sedan Skoklosters slotts första husfru Anna Margareta von Haugwitz föddes. Det firar vi med en nya utställningen Slottsfruar och klostersystrar – kvinnors inflytande och ansvar på Skokloster och en publikation. Utställningen kostar 90 kronor att besöka.Aktiviteter i anslutning till utställningen

27 augusti, 10 och 24 september klockan 14

I samband med den utställning som invigs i juni 2022 erbjuder Skoklosters slott flera föredrag om områdets kvinnohistoria, från medeltidens nunnor till 1900-talets slottsfruar. Mer informaiton kommer inom kort.

Margaretadagen

20 juli

Slottsfrun, Anna Margareta von Haugwitz, som tillsammans med sin make, Carl Gustaf Wrangel, lät bygga det som vi idag känner som Skoklosters slott firar år 2022 sin 400-åriga födelsedag. Skoklosters slott uppmärksammar detta genom att erbjuda alla ”Margaretor” fri entré till utställningen på Margaretadagen.


Visningar

Slottsvisningar

Pris: Vuxen 120 kr, gratis för barn upp till 19 år

Vi besöker Wrangelska paradvåningen med möbler och konst från 1600-talet, den magnifika ofullbordade salen samt Wrangelska rustkammaren.


Familjeaktiviteter

Paradiset


Öppet 6 juni-14 augusti klockan 12-16.30

Välkommen till vår idylliska gård bredvid slottet där slottsfogden har sin kåltäppa! I Wrangelbarnens paradis kan du utforska naturen och lära dig mer om vad man odlade i Skokloster en gång i tiden. Här kan du vara kreativ och skapa med det vi hittar i naturen, rida med käpphästar och mycket mera!Riddarläger

30 juni – 3 juli

Bli en väpnare tillsammans med Nordic Knights! Vad sägs om att lära sig bågskytte, prova vapen och rustningar, sova i tält och sköta om hästar? Äta mat över öppen eld och gå en spökvandring? Kom på Riddarläger på Skoklosters slott så får du testa! Från 8 år och uppåt. Endast föranmälan till lägret.Tornerspel

29-31 juli

Riddare, hästar, bågskytte och gycklare! Nordic Knights håller medeltida marknad på Skoklosters slott med knallare, kaffeservering och underhållning.
Rovdjuret – sommarteater med Kullehusteatern

30 juni kl. 19.00 Skokloster slott, Skokloster 21 juli kl.19.00 Skokloster slott, Skokloster 11 augusti kl.18.00 Skokloster slott, Skokloster

I sommar turnerar Kullehusteatern i Roslagen med Rovdjuret. Föreställningen är baserad på Anton Tjechovs novell där det äkta paret framlever sin stillsamma tillvaro med fågelskådning och långa promenader i en trygg och väl inrutad samvaro. Föga anar de att ett Rovdjur fått korn på dem och är fast besluten att sätta tänderna i den äkta makan. Men hur?

Biljetter förbokas på visitroslagen.se och säljs även på plats.
Konstkuben

6 augusti – 4 september

Konstkuben är ett mobilt utställningsrum vars funktion är att föra ut samtidskonst i Uppsala län genom att aktivera platser med aktuella ämnen och ge invånarna tillgång till nya utställningsscener och möten med konstnärer verksamma i länet. Konstnären som ställer ut på Skoklosters slott är Mattias Bäcklin. Konstkubens tema 2022 är Hemmet – vad är ett hem?

Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län och Region Uppsala driver projektet. I år i samarbete med Håbo kommun, Statens Fastighetsverk och Skoklosters slott. Konstnärlig ledare för Konstkuben är Eva Björkman.

Vernissage 6 augusti

Välkommen på vernissage med invigningstal av Cecilia Linder som är ordförande för kulturnämnden på Region Uppsala. Under invisningen kommer även Eva Björkman från Konstnärernas riksorganisation och konstnären Mattias Bäcklin att samtala kort om utställningen. Vernissaget börjar klockan 13.00, det är drop-in och kostnadsfritt att delta.

Workshop i teckning 6 augusti

Välkommen på en 2,5 timmes workshop i teckning med Mattias Bäcklin. Drop-in efter invigningen och kostnadsfritt att delta.

Workshop i teckning 20 augusti

Välkommen på visning av Konstkuben mellan klockan 13-13.30 och på en 2,5 timmes workshop i teckning med Mattias Bäcklin mellan 13.30-16.00. Det är drop-in och kostnadsfritt att delta.

Workshop i trä 3 september

Välkommen på workshop i trä med Mattias Bäcklin mellan klockan 13-16. Vid samma tillfälle har du möjlighet att prova-på att svarva på en replik av Roubos svarv inne i slottet tillsammans med Malmstensskolan. Det är drop-in och kostnadsfritt att delta.Empirbal

Grevinnan Aurora Brahe bjuder till bal på slottet. Året är 1806 och musikerna spelar upp till dans på historiska instrument. Dansprogrammet innehåller populära sällskapsdanser från åren kring 1800. Under kvällen bjuds det på middag med dessertbord och rundvandring i slottet. Aftondräkt cirka 1800 anbefalles.

Dansträning

Dansträningen kommer att erbjudas 18 augusti klockan 18. Plats meddelas senare.

Buss till balen

Det finns möjlighet att köpa biljett till direktbuss Cityterminalen-Skokloster. Avgång 16.45. Åter vid midnatt.

Skoklosters slott i samarbete med Sällskapet Gustafs skål och Empirsällskapet.

124 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page