top of page

Helgöppet i maj pÄ Skoklosters Slott




VÄren har kommit till Skokloster och vi öppnar för besök alla helger i maj. Vi erbjuder visningar, förelÀsningar och aktiviteter.

Datum och tider

  • Lördag 4 maj - söndag 5 maj, klockan 11.00-16.00

  • Torsdag 9 maj (Kristi himmelfĂ€rdsdag)- söndag 12 maj, klockan 11.00-16.00

  • Lördag 18 maj - söndag 19 maj, klockan 11.00-16.00

  • Lördag 25 maj - söndag 26 maj, klockan 11.00-16.00

Entré och biljetter

Vuxna: 120 kronorBarn upp till 19 Är: Fri entréVisning: 170 kronor inklusive entréavgiftTemavisning: 245 kronor (inklusive kaffe och slottsbulle)Digitala föredrag: 100 kronor

Foto: Ola Myrin, Skoklosters slott/SHM.

4–5 MAJ, 9–12 MAJ, 18–19 MAJ OCH 25–26 MAJ KLOCKAN 11.00-16.00

Guidade slottsvisningar

UpptÀck spektakulÀra rum dÀr familjen Wrangel, Brahe och von Essen levde. HÀr finns möbler, tapeter och mÄlningar som alla bÀr pÄ en historia.

Visningarna erbjuds följande tider:

  • Klockan 11.15

  • Klockan 11.45

  • Klockan 12.15

  • Klockan 13.15

  • Klockan 13.45

  • Klockan 14.15

  • Klockan 14.45

  • Klockan 15.15

Visning pÄ engelska

Under lördagar och söndagar i maj erbjuder vi guidade slottsvisningar pÄ engelska klockan 12.45.

Biljetterna till visningarna köps pÄ plats och kan inte förbokas.

Foto: Samuel Voigt Lind, Skoklosters slott/SHM.

UTSTÄLLNINGVISAS UNDER HELGER I MAJ OCH SOMMAREN 2024

Slottsfruar och klostersystrar

I nÀrmare 750 Är har kvinnor verkat, haft inflytande och tagit ansvar pÄ Skokloster. FrÄn den slutna kvinnovÀrlden bakom klostermurar i det medeltida klostret till slottsfruarnas insatser Ànda fram till 1960-talet. Med utstÀllningens fokus pÄ teman som Àktenskapets betydelse, socialt ansvarstagande, ledarskap och sökande efter nya kvinnoroller följer vi i spÄren av de kvinnor som levt och verkat pÄ Skokloster.

TEMAVISNINGTORSDAG 9 MAJ KLOCKAN 10.00

Visning i utstÀllningen!

Temavisning om utstÀllningen Slottsfruar och klostersystrar. Unikt tillfÀlle att se utstÀllningen tillsammans med de intendenter och historiker som arbetat med utstÀllningen. De har fördjupat sig i de generationer av kvinnor som verkat i Skoklosters slott, frÄn 1600-tal till 1900-tal, och presenterar ett antal fascinerande livsöden.

Medverkande:

  • Annika Williams, avdelningschef LĂ€rande och samlingar vid LĂ€nsmuseet GĂ€vleborg och tidigare intendent vid avdelningen Samlingar och forskning pĂ„ Statens historiska museer.

  • Inger Olovsson, intendent Skoklosters slotts samlingar vid Statens historiska museer.

  • Barbro Bursell, tidigare överintendent vid Livrustkammaren Skoklosters slott och Stiftelsen Hallwylska museet.

Foto: Helena Bonnevier, Skoklosters slott/SHM.

TEMAVISNINGSÖNDAG 5 MAJ KLOCKAN 13.00

Vind och verktyg

Följ med upp pĂ„ slottsvinden dĂ€r vi kan se hela takkonstruktionen pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll. Slottsfogden berĂ€ttar om den stora takrestaureringen, 2009–2016. I svarvkammaren finns det fler svarvstĂ„l Ă€n du nĂ„gonsin sett! Carl Gustaf Wrangel köpte en mĂ€ngd verktyg till slottets bygge. Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ den unika verktygssamling frĂ„n 1600-talet som anvĂ€nts fram till vĂ„ra dagar. Temavisning av slottets vind och verktyg med slottsfogden Lotta Lindley. I biljettpriset ingĂ„r entrĂ© till slottet samt kaffe och slottsbulle i SlottscafĂ©et efter visningen.

Fotomontage: Emma Ågrahn, Skoklosters slott/SHM.

DIGITALT FÖREDRAGTORSDAG 16 MAJ KLOCKAN 17.30

Kungagunstlingen Magnus Brahe

Skoklosters slott Àr ett resultat av adelns makt under den svenska stormaktstiden. Slottet Àr dÀrför en del av SVT:s storsatsning pÄ tv-programmet Historien om Sverige. Under vÄren 2024 erbjuder vi digitala förelÀsningar, "Samtidigt pÄ Skoklosters slott" kopplat till serien. Kungagunstlingen Magnus Brahe - SÀngkammarregementet sett inifrÄn. 

Magnus Brahe (1790-1844) vigde sitt liv Ă„t att verka i hĂ€ndelsernas centrum. Han blev Karl XIV Johans rĂ„dgivare, tolk och vĂ€n frĂ„n det att den före detta marskalk Bernadotte kom till Sverige 1810. NĂ€r han blev kung pratades det till och med om ”BrahevĂ€ldet”. Samtidigt var Excellensen Brahe en engagerad slottsĂ€gare och genomförde stora inredningsarbeten i Skoklosters slott, vilket syns Ă€n idag. Med Petri Tigercrona, intendent pĂ„ Skoklosters slott.

Foto: Jens Mohr, Skoklosters slott/SHM.

TEMAVISNING26 MAJ KLOCKAN 13.00

Textilier i Skoklosters slotts samlingar

VĂ€vda tapeter – vackert och vĂ€rmande! Senaste mode under 1600-talet var vĂ€vda tapeter med bildmotiv. Tapeterna var mycket dyrbara och placerades i de mest statusfyllda rummen. De flesta tapeterna ingĂ„r i sviter dĂ€r flera tapeter tillsammans berĂ€ttar en historia, till exempel frĂ„n Bibeln eller om Alexander den stores liv. Se flera av slottets vackert vĂ€vda tapeter och lyssna till historien bakom dem.

Ett stort och vÀlfyllt linneförrÄd ingick sjÀlvklart i en slottsmiljö under 1600-talet. Vi slÄr Àven upp dörrarna till linneskÄpen, hÀr ligger linnet vitt, glÀnsande, hopvikt och placerat i travar. Dukar och servetter för det dukade bordet, lakan och örngott för den bÀddade sÀngen liksom handdukar i mÀngd. HÀr finns linne frÄn 1600-talet och fram till 1900-talets början, inköpt av slottets olika Àgare. LinneförrÄdet innehÄller exklusiv linnedamast men ocksÄ vardagslinne i enklare tekniker och kvaliteter.

Temavisningen leds av Inger Olovsson som Àr intendent för Skoklosters slotts samlingar.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page